Disneyland Paris

Disney, wie kent het niet. Inmiddels zo populair dat er drie verschillende parken naar zijn gebouwd. Het eerste park buiten Amerika vestigde zich in Tokyo en na Parijs volgde ook Hong Kong. Disney is dus enorm populair onder het volk! In de Benelux kennen we Disneyland Paris allemaal, maar het park heeft niet altijd deze naam gedragen. Wij vertellen je in dit artikel meer over de geschiedenis van Disneyland, maar beginnen eerst met wat algemene informatie over het park.

De ligging van Disney is ongeveer 32 kilometer ten oosten van Parijs haar prachtige en bruisende centrum. De Franse gemeente Chessy in het departement Seine-et-Marne is trots “eigenaar” van dit park, aangezien het park een groot deel van dit gebied beslaat. Je zou denken dat Disney één park is, maar dit is niet juist. Disneyland bestaat uit maar liefst twee attractieparken! Hiernaast vind je er zeven hotels en een winkelstraat. Euro Disney S.C.A. is voor 39,8% eigenaar van The Walt Disney Company en daarom beheerder van het complex.  De deuren van Disneyland Paris werden 12 april 1992 geopend. Het park droeg toen nog de naam “Euro Disney” en er was nog maar één park in plaats van twee. Dit eerste park heeft momenteel de naam “Disneyland Park”, het tweede park werd pas in 2002 geopend (16 maart). Dit park kreeg de naam “Walt Disney Studio’s Park”. Wij vertellen je graag wat meer over hoe het verhaal van Disney is ontstaan.

 

De geschiedenis

In de jaren ‘70 ging het idee in de rondte om – naast Amerika – ook een Disneypark in Europa te beginnen. Na het succes van Tokyo, was er vrijwel de garantie dat het concept ook buiten Amerika aan zou slaan. In de jaren ‘80 begon men met het zoeken naar een geschikte locatie, waarvoor uiteindelijk Marne-la-Vallée werd gekozen. De centrale ligging binnen Europa en de goede bereikbaarheid, maakte dit de ideale kandidaat. Met slechts tien attracties was het park echter niet bezoekwaardig voor mensen die lange afstanden moesten overbruggen. Het programma was niet dagvullend, dus bleven deze bezoekers weg. Op basis hiervan kwam een herstructureringsplan, waarbij kapitaal vrijgemaakt zou worden. Er werd druk gehandeld in aandelen, zodat uiteindelijk een investering gedaan kon worden in het tweede park. Deze uitbreiding zou gaan zorgen tot meer bezoekers en opeenvolgend meer inkomsten. Tevens werden er plannen gemaakt om nieuwe themagebieden te bouwen. De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen razendsnel gegaan en komt er – jaar na jaar – attractie na attractie bij. Hoe zijn de toekomstperspectieven?

 

 

De toekomst

Ruim vijftien miljoen mensen bezoeken het park op jaarlijkse basis. Dit maakt Disneyland Parijs het meest bezochte attractiepark van Europa, levert dit veel inkomsten en bovendien ook werkgelegenheid. Ben jij er al een keer geweest, of heb je een bezoek in de vooruitzichten staan? Dan bestaat de kans dat jij niet twee, maar drie parken kunt gaan bezoeken. Disney is namelijk alweer even bezig met de lancering van een derde park, dat in 2030 af moet zijn. Wie weet wat het park dan allemaal weer te bieden heeft voor jong en oud. Eén ding is zeker: de ontwikkelingen rondom Disney staan niet stil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *